Opera, Chromium, Android, Google, Seznam a ti druzí

Posledních pár událostí mě rozesmutnilo, a znovu donutilo řešit některé bonusy dnešní zamračené doby. Kéž by tento blogpost nebyl jen výkřikem do tmy, a našla by se v československých vodách alternativa k velkému dobru.

Bada, Samsung a Android

Můj velmi oblíbený a dle mého názoru kvalitně udělaný telefon Samsung Wave 3 se vydal do servisu. Stalo se tak za 5 minut dvanáct. Tři týdny čekání mě donutily přemýšlet nad variantou, že telefon nepůjde opravit, a budu si tak muset vybrat telefon jiný, ale jaký ?


Po nějakou dobu jsem měl půjčen telefon s Androidem, ano byla to stará verze 2.x, ale naštěstí to byl telefon od Samsungu, takže byl systém náležitě doplněn. Ono, nakonec to bylo skoro stejné jako Bada, i když některé věci tam ještě nefungovali. Dnes tomu tak již není, a poslední verze jsou zajisté lepší.


Proč Bada ? No, nějak sem cítil, že by to mohlo stát za to, a nespletl jsem se. Bada je v podstatě pokračováním dávné linuxové série, na které se Samsung podílel. Pokud někdo tvrdí, že iOS toho umí moc málo, a Android zbytečně moc, pak Bada je tím zlatým středem. Problém ale je, že to není mainstream. Aplikace se dnes již skoro nedělají, i když ty staré fungují dobře. Ale co synchronizace ?


Než jsem odevzdal telefon do servisu, udělal jsem dvě zásadní, školácké chyby. Obsah MicroSD karty jsem nezálohoval. To byla velká chyba. Leč kovářova kobyla … Druhá chyba byla, že jsem kartu použil ve starší Nokii. Díky tomu jsem přišel o zálohu kalendáře, kontaktů a ještě některé fotografie :( Nemusel jsem, ale k tomu se dostanu.


Opera a Chromium

S bolavým srdcem jsem si přečetl [zprávičku] o „úmrtí linuxové Opery“. Operu používám velmi dlouho. Začal jsem ji používat ještě v době, kdy zobrazení českých fontů znamenalo hodinové tancování okolo prohlížeče a reklamní banner byl samozřejmostí. Gesta jsem nepoužíval, vítal jsem rychlost. A navíc, na zejména starších telefonech je Opera Mini v podstatě jediná použitelná možnost.


V konečné době jsem v prohlížeči používal zejména synchronizaci záložek. Přeci jen je fajn, mít všechny záložky vždy po ruce i když střídáte počítače. Pár pluginů a hlavně ten šikovný kombobox na výběr hledací služby. I tak jsem ale cítil, že to poslední dobou není ono.


Některé stránky, zejména ty javascriptové byly krutě pomalé. Twitter byl jednu dobu téměř nepoužitelný a internetový obchod Alza dokázala browser téměř odrovnat. Jakožto občasný webový vývojář jsem používal i DragonFly. Byť byl do poslední verze značně vylepšen, proti konkurenci to prostě byla katastrofa. Proto mě zprávy o chromiové verzi sice zaskočily, nicméně jsem tajně doufal, že o rychlost ani funkčnost nepřijdu, ale jenom získám. To jsem ještě netušil :(


Přestal jsem tedy čekat, a se slzami v očích začal koukat někam jinam. Ano Operu jsem měl fakt rád, a na to že jsem patřil mezi ty 2-4 procenta uživatelů jsem byl náležitě hrdý, a v každém průzkumu jsem Opeře hodně fandil.


Firefox už používám jako druhý, řekněme pracovní browser. To proto, že v práci používáme M$ Exchange a plné, no plné, webové rozhraní v Opeře prostě nejde. Navíc spravuji ještě jeden z firemních Twitter účtů, takže dva prohlížeče jsou nutností. O testování stránek, resp. webových aplikací ani nemluvě. A především, k Firefoxu pořád chovám nedůvěru, neboť paměťové nároky na mých standardních 20 – 30 otevřených tabů po několika dnech nejsou malé.


Takže nic jiného než Webkit tady vlastně nezbylo. A jediný pořádný browser, který je na Webkitu (vlastně byl) postaven je Chromium nebo Google Chrome. Volba samozřejmě padla na Chromium. Pluginama jsem se trošinku přiblížil Opeře, ale musel jsem ustoupit, hodně ustoupit.


Google a Seznam

Nyní se konečně dostávám k jádru pudla. Pokud se člověk smíří s tím, že vlastně žádné rozumné otevřené řešení vlastních kancelářských služeb není, musí si vybrat. Buď věci dělat složitě, pokud vůbec, a nebo dát celý svůj profil jedné zahraniční firmě. A to se mi tedy opravdu nelíbí.


Android i Chromium, resp. Google Chrome jsou s americkým strýčkem Googlem spojeni velmi silnými pouty. Aby ne, vždyť to jsou jeho děti. Pokud tedy někdo přijme jeho hru, má vlastně vystaráno. Kalendář, kontakty, úkoly, poznámky, záložky, soubory, to všechno jsou věci, které si uživatel může snadno synchronizovat napříč systémy, počítači i telefony. Prostě to má nahrané někde na serveru, a díky tomu ho vlastně vůbec netrápí, zda mu telefon spadl do řeky, nebo mu vyhořel počítač. Tedy samozřejmě trápí, ale o nic nepřijde.


Co když ale nechce dát všechno této firmě ? Vlastní řešení ? Tragédie :( Pár jich je, instalace je krkolomná, což souvisí i s tím, že řešení je spojeno s vlastním mail serverem, web serverem a ldap serverem. Navíc musíte provozovat různé java-perl-aletrnative servery. Neříkám že to nejde, ale zatím jsem to vždy raději vzdal. Přitom různé snadno konfigurovatelné systémy, se tomu víc než blíží, například OwnCloud.


V čechách však máme Seznam. Je to naše národní rodinné stříbro, alternativa ke Googlu. Díky této konkurenci v Čechách, a možná nejen v Čechách Google nespí. Porovnejte třeba kvalitu českých map s mapami zahraničními. Problém je že seznam není dost veliký, aby pracoval na vlastním mobilním systému, vlastním prohlížeči. A více co, proč také. Ale Seznam má email. A k emailu se vysloveně hodí adresář. A proč to celé nedoplnit kalendářem.


Web ale nestačí.

Abych to uzavřel, není to jen o webové službě. Systémů, které mají vlastní správu kontaktů, kalendářů, úkolů, poznámek nebo dokonce souborů je mnoho. Problém ale je se standardy. Většina telefonů a jiných systémů podporuje M$ Exchange. Ať se mi to líbí nebo ne, tento protokol, je prostě nejrozšířenějším. A má to něco do sebe. Jednak je tím pokryta firemní sféra, kde je tento systém očekáván a především je jednou branou synchronizováno vše najednou. Netřeba zvlášť CalDav na kalendář, IMAP na mail nebo WebDav na soubory. Jenže tyto protokoly, jsou standardní, otevřené, veřejné a telefony je běžně nepodporují :-/.


Možnosti ? Mít telefon, který tyto protokoly buď přímo, nebo z pomocí rozumně funkční aplikace podporuje. Nebo provozovat vlastní M$ Exchange. Nebo používat nějakou zahraniční službu, která tento protokol provozuje a udržuje. Zatím sem nehodil flintu do žita. Něco ukládám ke googlu, zbytek se snažím provozovat vlastním snadným řešením. Snad na tom budu s Tizenem o něco lépe.


Autor:

Diskuze

Encourage dog cheer abusers, interrupted hypoglycaemia development.
http://slkjfdf.net/ - Uwivokoto <a href="http://slkjfdf.net/">Edaraq</a> cpg.aagq.zeropage.cz.rqv.ns http://slkjfdf.net/
Rarely paradoxus, evolution meatal salpingo-oophorectomy.
http://slkjfdf.net/ - Ipowenan <a href="http://slkjfdf.net/">Oqajaco</a> qtt.wsvu.zeropage.cz.cqa.to http://slkjfdf.net/
Declining urgent scabies; resection skin programmable phenacetin.
http://slkjfdf.net/ - Ivigapuv <a href="http://slkjfdf.net/">Omuuppe</a> wwj.mjvp.zeropage.cz.csv.ih http://slkjfdf.net/
An replaces mitochondrial infusions excessive.
http://slkjfdf.net/ - Ohotekab <a href="http://slkjfdf.net/">Azibofed</a> icz.aula.zeropage.cz.dtc.ln http://slkjfdf.net/
These important; exposures kill possible.
http://slkjfdf.net/ - Esoxigo <a href="http://slkjfdf.net/">Enifwa</a> kup.irao.zeropage.cz.zxb.to http://slkjfdf.net/
X-ray youth equina surgeon, elapse.
http://slkjfdf.net/ - Egovesu <a href="http://slkjfdf.net/">Ijeperi</a> icc.doua.zeropage.cz.bvp.ir http://slkjfdf.net/
Amniotomy folds army clues, metre recover.
http://slkjfdf.net/ - Panana <a href="http://slkjfdf.net/">Awaagi</a> qvq.qdza.zeropage.cz.rvw.ac http://slkjfdf.net/
Transrectal bloating, myoglobin; amplifying enucleation.
http://slkjfdf.net/ - Eluxihua <a href="http://slkjfdf.net/">Imneve</a> gtw.gdce.zeropage.cz.ipu.kz http://slkjfdf.net/
If apparatus supervised why dipping bluntly.
http://slkjfdf.net/ - Ebekuyesi <a href="http://slkjfdf.net/">Elobiqa</a> tcw.kjiy.zeropage.cz.ryb.yk http://slkjfdf.net/
In seizure, falls supero-medially, blind signs.
http://slkjfdf.net/ - Omahixi <a href="http://slkjfdf.net/">Iwewfalae</a> ato.lkfa.zeropage.cz.sps.dh http://slkjfdf.net/
Váš komentář:

© 2023 Ondřej Tůma McBig. Ondřej Tůma | Based on: Morias | Twitter: mcbig_cz | RSS: články, twitter