Mind Map Architect - myšlenkové mapy zdarma v Gtk+

Kdo zná myšlenkové mapy, pravděpodobně zná i program FreeMind, který je právem považován za jeden z nejlepších na scéně. Problém ale pro mnohé může být, že FreeMind je programován v jazyce Java, což sebou nese několik problémů. Za všechny ten nejzásadnější - rychlost.
FreeMind jsem sám dlouho používal, ale na mém netbooku jde opravdu o velmi línou aplikaci. A jakožto občasný programátor desktopových aplikací používající Gtk+, chtěl sem se blíže podívat na zoubek jazyku Vala, jenž svou syntaxí a přístupem připomíná Javu, nicméně ve skutečnosti, jde jen o precompiler do jazyka C. Tyto faktory se tedy zásadně podepsali na vzniku nové desktopové aplikace pro práci s myšlenkovými mapy.

Co myšlenkové mapy jsou a k čemu mohou sloužit v tomto článku rozebírat nechci. Ti kdo mají zájem si určitě najdou mnoho českých článků na toto téma. Hledání jim ulehčím pouze tímto odkazem. Místo toho se raději pustím do letmého představení Mind Map Architecta ve stávající verzi, který je vyvíjen v první řadě pro systémy unixového typu a je momentálně distribuován zejména v podobě zdrojových kódů pod licencí BSD. Tedy jde o tzv. svobodný software.

Co umí Mind Map Architect ve verzi 0.2.1 ?

Architect toho původně ani moc umět neměl, nicméně pravděpodobně bude umět obdobné věci jako ostatní podobné aplikace. Aktuálně umí pracovat s myšlenkami, to znamená vytvářet nové větvě [insert], přidávat další myšlenky [enter], mazat [delete], editovat [F2], případně editovat v rozšířeném módu  [opětovně F2]. Myšlenky umí také přesouvat a kopírovat, to ale zatím není možné pomocí běžných klávesových zkratek, ale jen přes menu Upravit. Myšlenky je také možné sbalit a rozbalit a to až do úrovně dětí hlavní myšlenky - tématu.

U myšlenek je zobrazena ikonka reprezentující dodatečnou textovou informaci tak jak tomu je u FreeMind, ovšem zde je text zobrazen až v rozšířené editaci a je to čistý text bez formátování.

Grafické znázornění jednotlivých myšlenek je ovlivněno počtem dětí rekurzivně, proto myšlenky, které jsou více rozvětvené budou výraznější.


Obr: Vykreslení myšlenkové mapy v Mind Map Architectu

Mapy z programu Mind Map Architect jsou ukládány do XML souborů s koncovkou mma. Ty bohužel nejsou kompatibilní ze soubory mm (FreeMind) a to z důvodů jiných vlastností programů. Soubory jsou ale strukturou velmi podobné a v aktuální verzi 0.2.1 umí architect soubory mm importovat v omezené míře. To znamená, že importuje uzly, texty a pozici.

Co bude následovat ?

Myšlenková mapa k samotné aplikaci je poměrně rozsáhlá a je publikovaná s tímto článkem. Z věcí které budou pravděpodobně brzy integrovány do této nové aplikace to jsou barvy větví oprava chyb, lepší export do plain textu, export do png a uživatelské nastavení, nastavení souboru a body u myšlenek, které mohou být zpracovávány několika matematicko-statistickými funkcemi.
Autor:

Diskuze

Jakou půjde cestou?
Dobrý den,

jsem rád, že vzniká nový program pro MM. Dlouho jsem hledal ten, ve kterém budu moct efektivně pracovat (FreeMind to není). Nakonec vyhrál XMind.

Po takovém programu toho nechci moc, nicméně to, co chci je:

* perfektní prezentační vzhled (mapy slouží jako oficiální výstup, velmi záleží na vzhledu)

* kompatibilita, tzn. formát .mm (protože ten je de facto standard)

* export do png a pdf, potěší osnova do odt

Půjde váš program tímhle směrem?
Nápověda
Dobrý den,
je sice pěkné, že vzniká nový projekt, ale už v této fázi by měla být hotová dokumentace. Když jsem program stáhl, tak nic nefungovalo (left-/rightclick), v nápovědě nic. Pak jsem se proklikal až sem.
Váš komentář:

© 2023 Ondřej Tůma McBig. Ondřej Tůma | Based on: Morias | Twitter: mcbig_cz | RSS: články, twitter